Recension av: NordVPN

nordvpn
  • Tekniska attribut
  • Serverkapacitet
  • Hastighet
  • Kryptering/säkerhet
  • Kundsupport
  • Pris
5

Sammanfattning

NordVPN är en bra VPN-tjänst för dig som gillar flexibilitet, bra upptid och ok pris.

NordVPN är en av de större VPN-tjänsterna, med över 200 000 kunder. De opererar under Panamas rättsväsende och erbjuder 30 dagars öppet köp. NordVPN säger sig vara den enda VPN-tjänsten som erbjuder dubbel kryptering. 


Tekniska attribut

NordVPN stödjer upp till sex enheter på samma konto, dessa enheter måste dock ansluta genom olika protokoll eller olika servrar. NordVPN’s tjänst kommer med mjukvara och har stöd för: Windows XP och framåt, Mac OS, Linux, och Chrome OS. För mobiltelefoner är NordVPN kompatibelt med: Android, iOS, Windows Phone och Blackberry. NordVPN är också kompatibelt med spelkonsoler och smart-tv, samt erbjuder egna VPN-routrar. NordVPN erbjuder följande VPN-protokoll: OpenVPN, SSTP, PPTP, L2TP/IPsec och IKEv2/IPsec.

Serverkapacitet

NordVPN har i skrivande stund, 964 servrar i 57 länder, i NordVPN’s användarvillkor garanterar de 99 % drifttid. NordVPN har dessutom olika servrar för olika ändamål, dessa ändamål omfattar bland annat: P2P-servrar, vanliga VPN-servrar, VPN-servrar med dubbel kryptering, dedikerade IP-servrar och anti DDos servrar. På NordVPN’s webbplats kan du följa alla deras servrar och deras respektive belastning i realtid.

Hastighet

NordVPN har rimliga hastigheter både när det kommer till surf och nedladdning. Deras VPN-tjänst körs på gränsen till obemärkt på mobiltelefonen, med snabb laddningshastighet. Om du upplever att tjänsten är långsam kan du besöka deras webbplats för att kontrollera hur belastad servern du ansluter till är, och vid behov ansluta via en annan server.

Kryptering/Säkerhet

NordVPN erbjuder dubbel kryptering på några av sina servrar, vilket innebär att din datatrafik krypteras vid två unika noder innan den når internet. Krypteringen består av AES-256 med 2048 bit RSA för ”key exchange”. NordVPN använder sig av en så kallad ”kill switch” som bryter din anslutning om du tappar din uppkoppling gentemot VPN-servern. För att installera IPsec-protokollen krävs det dock att du installerar ett CA-certifikat från tredje part, vilket är en aning skumt. Dessutom redovisar inte NordVPN var deras faktiska kontor är placerat, utan uppger endast att de opererar under panamansk lag.

Kundsupport

NordVPN erbjuder support via livechatt eller via ett kontaktformulär. De svarar nästan omgående på livechatten medan det tar några timmar att få svar på kontaktformuläret. Kommunikationen sker på engelska, men en betydande del av deras information finns tillgänglig på flera språk, inklusive svenska. NordVPN har dessutom en väldigt stilren och lättnavigerad webbplats. Där återfinns också ett uttömmande och välstrukturerat ”hjälpcenter” med svar på de flesta frågor som kan tänkas uppstå. 


Pris

NordVPN har återkommande rabatterbjudanden och kampanjer men deras prisplan ser ut som följer i skrivande stund: 


  • En månads VPN-tjänst hos NordVPN kostar 11,95 USD

  • Sex månader kostar 42 USD (7 USD per månad)

  • 
Tolv månader kostar 69 USD (5.75 USD per månad)

NordVPN accepterar betalning via: kontokort, Paypal, bitcoin, Unionpay, och Alipay

Sammanfattning

NordVPN är en stor aktör med alla de funktioner och valmöjligheter som följer med en sådan. De har stöd för upp till hela sex enheter, vilket är mer än genomsnittet. De sparar ingen information i sina loggar, har en snabb och seriös kundtjänst och levererar grymma hastigheter.Det finns dock ett fåtal konstigheter när det kommer till deras transparens och säkerhet. Och om du vill köpa deras tjänst på månadsbasis så blir det snabbt dyrt.

Dela med dig av dina erfarenheter

Lämna en recension/betyg nedan om du använt NordVPN innan.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

NordVPN
Average rating:  
 1 reviews
by Ph on NordVPN
Hyffsad

Jag har använt NordVPN i 10 månader och det har funkat bra. Har hela tiden haft NordVPN inkopplad. Några enstaka gånger har det hänt att uppkopplingen på en server slutat fungera, men man byter enkelt och snabbt till en annan i samma land (de har måånga servrar i varje land) Ibland blir det konstigt i servrarna. NordVPN programmet säger att man är i Sverige, men när man kollar via ipleak.net så ser man att man är i Nederländerna t.ex. Vilket blir lite bökigt då en googlesökning då blir på holländska.

Förklaringen är tydligen att IP-numren roterar på nåt sätt och att då den som jag hamnat på på nåt sätt är kopplad till Nederländerna. Men det löser man med att man väljer en av alla andra servrar, då hamna man i Sverige igen.Netflix och Amazon Prime Video i USA funkar bra. Lite trögt har det varit att starta filmer på Netflix USA och andra ickesvenska länder, då pratar vi om runt 30 sekunder då den står och funderar (försöker lura Netflix VPN-kontroll?) Ungefär lika länge innan bilden stabiliserats. I början hade jag problem med att den tappade bildkvalité mitt i filmen och den pendlade fram och tillbaka i kvalité, men senaste halvåret har det funkat problemfritt.Snabbheten har det inte varit något att anmärka på, särskilt inte i vanligt surfande. Där märker jag ingen skillnad i servrar från Sverige eller länderna närmast. Jag kan säga att jag är nöjd med det tekniska. De gånger jag kontaktat supporten via email har de svarat inom samma dygn och varit tålmodiga och hjälpsamma.Är i valet och kvalet att fortsätta med dem eller om jag ska prova på nån annan (mest bara för att jag kan). Vad jag förstått är det lite oklart om ägarstrukturen som tycks vara höljt i ett visst dunkel.