Skillnader mellan VPN och proxy

Både VPN och proxy delar den grundläggande funktionen av att dölja dig och din trafik på internet, men därefter tar släktskapet slut.

Proxy precis som VPN omdirigerar din internettrafik för att dölja trafikens ursprung och för att låta dig kringgå blockerade webbplatser på din arbetsplats eller blockerade webbplatser i ett visst land. 
Men en viktig sak att tänka på när du använder dig av en proxy är att den endast omdirigerar trafik som du aktivt valt att den ska omdirigera. Låt säga att du har konfigurerat en proxy-tjänst till Mozilla Firefox, då gäller den tjänsten endast för just Mozilla Firefox. Om du byter webbläsare till Google Chrome, spelar ett spel eller använder dig av ett torrent-program så är den trafiken inte skyddad av din proxy-tjänst. Medan en VPN-tjänst automatiskt dirigerar om all din internettrafik oavsett vilken applikation eller webbläsare du använder.

En annan sak som är viktig att tänka på är att inte alla proxy-tjänster krypterar din trafik, vilket betyder att någon med vilja och kunskap, enkelt kan spåra trafiken tillbaka till din riktiga IP-adress. En proxy omsluter inte heller din trafik i en så kallad tunnel, vilket gör att du utsätts för en risk när din trafik passerar eventuella okända noder på väg till sin slutdestination.

Precis som VPN-tjänster använder sig av olika protokoll så finns det olika sorters proxy-protokoll och proxy-servrar och beroende på vilken av dessa du använder, har du tillgång till olika funktioner och är mer eller mindre skyddad. Det är därför viktigt att du håller koll på vilken typ av proxy-tjänst det är du använder. 
Den vanligaste sortens proxy-tjänst är en webb-proxy, även känd som HTTP-proxy och den utgår från ett HTTP-protokoll. Det finns tre olika sorters HTTP-proxies, den första är genomskinliga proxies, dessa krypterar ingen data och ger ingen som helst säkerhet. Dessa endast användas för att snabba upp din internetuppkoppling genom dirigera trafiken vi smartare noder än din internetleverantörs standardrutt. Den andra typen av HTTP-proxy är anonym, den visar inte ditt riktiga IP men det är väldigt lätt för servern du ansluter till att upptäcka att du ansluter via proxy. Och de kan således neka din anslutningsförfrågan. Den sista typen av HTTP-proxy är fullständigt anonym, den döljer ditt riktiga IP och i serverloggen kommer du se ut precis som vilken användare som helst.
Sammanfattning

En proxy-tjänst kan aldrig få dig lika säker på internet som en VPN-tjänst kan, men om du vet vad du gör så kan den få dig tillräckligt säker. En proxy-tjänst är också generellt snabbare och billigare än en VPN-tjänst. Men om du strävar efter att vara anonym på internet med hjälp en proxy-tjänst så är det mycket viktigare att du använder dig av rätt slags tjänst med rätt protokoll. Medan en VPN-tjänst sköter det mesta rörande din anonymitet åt dig automatiskt.

Fördelar med proxy:

  • Oftast billigare än en VPN-tjänst
  • Har generellt snabbare hastigheter än en VPN-tjänst
  • Smidigt om du bara behöver besöka en blockerad webbplats på arbetet eller i skola
Fördelar med Proxy:
  • Inte lika säkert som en VPN-tjänst

  • Omdirigerar inte mer än en applikation åt gången 

  • Din anslutning kan nekas av webbplatser som känner av att du ansluter via en proxy