Så kollar du på Svensk TV utomlands

Svenska TV-kanaler som Sveriges television eller TV4 lyder under upphovsrättslagen, det här betyder att varje gång de köper in ett TV-program så ingår de ett avtal som stipulerar var och hur länge det TV-programmet får visas.

svensk tv utomlands
Varje program har ett unikt avtal och överenskommelserna i dessa avtal skiljer sig således från program till program. Det är därför som många TV-program aldrig får visas utanför Sverige eftersom de är inköpta just för att visas i Sverige. Det är också därför som många TV-program bara finns tillgängliga i en månad på webb-TV innan de försvinner. Om svenska TV-kanaler skulle bryta mot dessa avtal så begår de ett lagbrott och kan tvingas att betala dryga böter.

Det här blir lite problematiskt om du befinner dig utomlands under längre stunder men ändå vill ha tillgång till svensk TV. Du tillhör ju trots allt målgruppen för dessa TV-program och du har betalat TV-licens för att få tillgång till åtminstone Sveriges Televisions utbud. Eller så kanske du betalar månadsvis för tillgång till ett premiumkonto hos någon annan aktör.

Men det finns ett sätt att kringgå det här problemet, lösningen är att ansluta via VPN och på så vis lura svensk webb-TV att du befinner dig i Sverige. För det här krävs det först och främst att du har en VPN-tjänst och att denna VPN-tjänst har en server i Sverige. När du har det så öppnar du helt enkelt din VPN-leverantörs mjukvara och väljer att ansluta till en server placerad i Sverige. När du är ansluten till den servern får du en svensk IP-adress och får således full tillgång till utbudet på svensk webb-TV. Om du har varit utomlands ett tag utan att använda en VPN-tjänst så kan din webbläsare ha sparat cookies som berättar för den webb-TV du försöker ansluta till att du befinner dig utomlands. Det här löser du genom att stänga ner fliken med den webb-TV du försöker ansluta till och rensa din webbläsare på cookies, och sedan återansluta sedan till din valda webb-TV.