Recension av: PrivateVPN

privatevpn
PrivateVPN är en ganska liten svensk VPN-leverantör som tågade in på marknaden 2009 och i dagsläget har blott 80-talet servrar i drift. Enligt företagets egen utsago tillhandahåller de den bästa VPN-tjänsten för säkerhet, integritet och streaming. Med hjälp av denna tjänst kan du streama i HD-upplösning och använda VPN-tjänsten på upp till sex uppkopplingar samtidigt, tack vare enastående hög uppkopplingshastighet.

Det som framför allt särskiljer PrivateVPN från många liknande tjänster på marknaden är att den har prisats högt för sin förmåga att göra Netflix tillgängligt på platser där streamingtjänsten blockeras. Trots att PrivateVPN endast har ett 80-tal servrar, finns servrarna placerade i drygt 50 olika länder, däribland USA, vilket gör det möjligt för oss svenskar att få tillgång till hela Netflix utbud av serier och filmer (och inte bara de som är tillgängliga i den svenska versionen av denna tjänst).

Prissättning

När du beställer PrivateVPN kan du välja mellan tre olika abonnemang: 1 månad, 3 månader eller 13 (12+1) månader. 1 månad kostar 8,21 dollar, medan 3 månader kostar 5,63 dollar i månaden. Det mest prisvärda alternativet är 13 månader, då det ger en månadskostnad på 4,15 dollar.

Jämfört med andra tjänster ligger PrivateVPN någonstans i mitten, om inte till och med lite lägre vad gäller pris. Priserna inkluderar dessutom användning på upp till sex enheter samtidigt, medan vissa andra leverantörer endast tillåter dig att använda deras VPN-lösning på fem eller färre enheter utan att du behöver betala extra.

Säkerhet

Eftersom PrivateVPN är ett svenskt företag, regleras tjänsten ganska strikt vad gäller datalagring. Företaget själva menar dock att de aldrig lagrar loggar över datatrafik, vilket gör att de inte ens skulle kunna producera sådana om det någonsin skulle efterfrågas.

När det gäller datasäkerhet, använder sig PrivateVPN av 128-bitars CBC-kryptering för TAP och 256-bitars AES för TUN på OpenVPN-protokollet. Bägge dessa krypteringsmetoder är i princip omöjliga att knäcka, men 256-bitars kryptering är förstås alltid starkare än 128-bitars kryptering. För autentisering används SHA256 tillsammans med 2 048-bitars RSA-nycklar.

Kundtjänst

PrivateVPN utlovar support via chatt dygnet runt. Utöver chattfunktionen kan du även få dina problem avhjälpa via fjärrstyrning. Detta är framför allt ett utmärkt alternativ för vissa protokoll som behöver installeras på ett mer avancerat sätt. Det finns tyvärr inget sätt att ta kontakt med företaget via telefon, men å andra sidan är det förmodligen ändå inte den kontaktväg som företagets kunder primärt skulle välja.

Omdöme

Trots att det är ett mindre nätverk har PrivateVPN en hel del att erbjuda. Tjänsten täcker många operativsystem och protokoll, så du bör inte ha några problem att hitta det du söker i denna tjänst. Tjänsten erbjuder pålitlig uppkoppling och har en förmåga att tillgängliggöra sajter som exempelvis Netflix, vilket gör denna VPN-tjänst till ett utmärkt alternativ för att streama filmer och serier.